mnac on Tue, 30 Jan 2007 15:07:41 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Geta Bratescu â Ion Grigorescu. Resurse


Geta Bratescu â Ion Grigorescu. Resurse
Lucrari din colectia MNAC
Selectie de Ruxandra Balaci in colaborare cu Magda Radu
31 ianuarie â 15 mai 2007
Vernisaj : Miercuri, 31 ianuarie 2007, orele 18:00
MNAC/ Calea 13 septembrie, Bucuresti

Geta Bratescu si Ion Grigorescu sunt repere majore ale artei contemporane romanesti, fiind recunoscuti si pe plan international. Ambilor le-au fost dedicate expozitii importante, organizate la Muzeul National de Arta (Departamentul de Arta Contemporana), curator Ruxandra Balaci: expozitia Documente 1967-1997 a lui Ion Grigorescu din 1998 si retrospectiva Getei Bratescu din 1999. Ceea ce ii uneste, dincolo de o indelungata prietenie si de faptul ca au colaborat la realizarea unora dintre filmele Getei Bratescu (Atelierul, Mana trupului meu si Ludus), este preocuparea pentru experiment, ambii utilizind o gama variata de mijloace de expresie (de la pictura, colaj, obiect, sculptura, desen si fotografie, la film experimental, video si performance).

Ion Grigorescu este autorul unor lucrari antologice pentru arta alternativa din Romania in timpul regimului comunist. Celebrul sau film pe pelicula de 8mm, Dialog cu Ceausescu (1978) reflecta probabil cea mai critica/subversiva atitudine a unui artist romÃn fata de puterea politica. Problematizarea identitatii, experimentele radicale cu propriul corp care il apropie de actionism, precuparile legate de Yoga, apropierea de religia si pictura ortodoxa â sunt multiple fatete ale activitatii lui Ion Grigorescu care il fac deopotriva complex si inclasabil.
Alaturi de filmele sale, expozitia prezinta si o serie consistenta de lucrari pe care publicul are ocazia sa la (re)descopere. Lucrari precum Case domnesti, ciinii din tabla sau fotografia ce documenteaza mutarea bisericii Mihai Voda contureaza universul unei realitati sordide de care artistul a luat act refuzind orice retorica a imaginii sau a obiectului.

Geta Bratescu este prezentata cu lucrari ce sintetizeaza directii si momente definitorii ale carierei ei artistice: actiunea si instalatia Catre alb, seriile de colaje, fotografiile si obiectele ce dezvolta tema autoportretului, filmele experimentale din anii â70, desenele cu ochii inchisi, etc. In expozitie, spatiului intim, auto-reflexiv al atelierului ii este contrapus spatiul urban (evocat printre altele de imaginea monumentalizata a Magnetilor in oras). Doamna Oliver si Cavalerul Thonet ne propun un âduelâ amuzant care alatura cuvintul si imaginea (sau obiectul), masculinul si femininul, realitatea si artificiul.

Optiunea pentru film experimental si video nu reprezinta pentru Geta Bratescu o trecere fortata, ci, dimpotriva, nuanteaza si contureaza intr-un alt mod, in perfecta coerenta cu restul preocuparilor ei, personalitatea ei artistica.

_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/