Revista Art-hoc on Mon, 17 Oct 2005 11:12:40 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Santiago Sierra a adunat 450 de femei in Casa Poporului


SURSA: http://www.averea.ro/display.php?data=2005-10-17&id=9464



Contemporan. Vineri noaptea, Santiago Sierra a adunat 450 de femei in Casa Poporului 
 
Dati-mi si mie un ban de paine! 
 
 
-- Va amintiti cum a fost vremea vineri noaptea in Bucuresti? Frig si ploaie. La 12.00 noaptea fara un minut sute de oameni pazeau intrarea in Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti. Curiozitate mare: Santiago Sierra, artistul vizual recunoscut pentru trasnaile sale, este la Bucuresti. In plus, ca urmare a unei pasiuni pentru Casa Poporului, cel mai recent proiect al sau este dedicat acestei constructii. 
 
450 de femei au populat ?Coridorul Casei Poporului? construit de Sierra    
    
In asteptare, oamenii fac presupozitii: ?Ne-a adunat pe toti aici, ne tine trei ore in ploaie, apoi o sa iasa si o sa ne spuna «Va multumim ca ati venit, dar ne pare rau, Casa Poporului nu poate fi demolata, deci puteti pleca acasa»?; ?Asta-i tot. Nu o sa se intample nimic?. Totusi, la 23.59, asa cum fusese anuntat, se deschid usile. Problema este ca la intrare in Muzeu sunt filtre si multimea se misca destul de greu. In vreo ora jumate, oamenii incep sa se rareasca. Multi pleaca, satui de asteptare, uzi si plin de frig. 

Parerile sunt impartite printre cei care au reusit sa dea o raita prin proiectul lui Sierra. Unii sunt de parere ca nu merita sa stai in ploaie pentru a vedea sute de femei cersind. Altii, mai putini, cred ca ideea e originala si se considera norocosi ca l-au vazut pe Sierra. 

Cum era de asteptat, Santiago Sierra a facut un proiect-soc la Muzeul National de Arta Contemporana, care are sediul chiar in Casa Poporului, intrarea din Calea 13 Septembrie. A construit in incinta muzeului un coridor de 300 de metri. De-a lungul coridorului, de o parte si de alta, la distante de cativa centimetri, sunt aliniate 450 de femei. Intre ele ramane o distanta cat sa treaca un om. Pe un ton jalnic, ele ii implora de vizitatori, care intrau singuri in tunel, la un interval de 10 secunde fata de cel dinainte, sa fie miluite si ele cu un ban. Daca sunt intrebate ce fac cu banii, raspund invariabil: ?Un ban de paine?. 

Santiago Sierra a lucrat mai mult timp la acest proiect, fara insa a lasa sa rasufle ceva despre ce are el de gand sa faca. Prima sa vizita in Romania a fost prin mai, iar lucrul efectiv cu oamenii l-a inceput in urma cu zece zile. Femeile au fost alese de o agentie de casting si au fost platite ca la o figuratie obisnuita intr-un clip sau intr-un film. Mihnea Mircan, curatorul, ne-a declarat ca e greu de explicat de ce au fost alese numai femei pentru aceasta ?experienta-limita?. ?E prima data cand Sierra lucreaza cu atat de multi oameni. A ales femei pentru ca e mai usor de lucrat cu ele, iar asta nu vreau sa sune ca o remarca sexista?, a spus Mircan. 

La intrare, oamenii sunt avertizati sa nu inainteze daca au probleme cu inima, avand in vedere ca trebuie urcate trei etaje din cele patru ale cladirii, apoi coborate prin tunelul artistului. Tunelul este vopsit in negru, iar femeile care stau cu mainile intinse, printre care cu greu poate trece cineva fara sa fie atins, potenteaza senzatia de claustrofobie. La capatul tunelului, incepe ploaia. Pentru ca oamenii ajung acolo de unde plecasera, dar la o alta intrare. Tot Mihnea Mircan ne-a explicat decizia de a face acest experiment artistic in toiul noptii. ?Noaptea suntem mai fragili, socurile se instaleaza mai repede. 

In plus, Sierra se gandea la ceva si mai dur. Oamenii ar fi trebuit sa intre o data la 30 de secunde, astfel incat sa nu ai pe nimeni in fata sau in spatele tau, iar experienta sa fie totala. Doar ploaia ne-a determinat sa reducem intervalul la 10 secunde?. Am aflat si ca Sierra este foarte atras de Romania. ?E un spatiu care il intereseaza, social si politic, mai mult decat climatul stabil din muzeele occidentale?, ne-a mai spus Mihnea Mircan. 

Totul s-a terminat spre dimineata. In cursul zilei de sambata, tunelul lui Sierra a fost distrus. Pornind de la intrebarea ?ce este o casa a poporului?, Santiago Sierra a construit ?coridorul din Casa Poporului?, reprezentand a doua parte seria de lucrari ?Under destruction?, lansata la deschiderea MNAC, in 2004, de artistii elvetieni Christoph Buchel si Gianni Motti. 

 
Elena Vladareanu   




---
Trimite cele mai frumoase felicitari virtuale prietenilor tai!
http://www.felicitari.ro


_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/