Revista Art-hoc on Wed, 9 Feb 2005 12:31:28 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Extrem de controversatul film "TRIANON" pe Antena 1 - 09.02




http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=148839&mode=thread&order=0&thold=0


Imediat dupa vizionarea filmului la Marius Tuca Show va avea loc o ampla dezbatere pe marginea subiectului
Documentarul prezinta situatia Ungariei Mari dinaintea semnarii Tratatului de la Trianon din 4 iunie 1920 si conjunctura politica dupa primul razboi mondial care a dus la destramarea Imperiului Austro-Ungar. Filmul a fost interzis in Ungaria, iar in Romania a pus autoritatile pe jar . 

Astazi, de la ora 20:15, intr-o editie speciala Marius Tuca Show, romanii au ocazia sa vada documentarul care a pus pe jar Romania si Ungaria, "Trianon". Imediat dupa vizionarea documentarului, va avea loc o ampla dezbatere pe marginea subiectului. 
MIHAELA SUCIU 

 

De la ora 20:15, Antena 1 difuzeaza, in cadrul unei editii speciale Marius Tuca Show, controversatul documentar "Trianon". Filmul, semnat de regizorul maghiar Koltay Gabor, surprinde in doua ore destinul maghiarilor aflati in afara granitelor Ungariei, dupa destramarea Imperiului Austro-Ungar. Imediat dupa vizionarea documentarului, in studioul de la Marius Tuca Show vor fi prezenti pentru o ampla dezbatere regizorul Koltay Gabor, istoricul maghiar dupa scrierile caruia s-a inspirat materialul, Raffay Erno, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Emil Hurezeanu si istoricul roman Florin Constantiniu. 

CONTINUT. Documentarul prezinta situatia Ungariei Mari de dinaintea semnarii Tratatului de la Trianon, din 4 iunie 1920, si conjunctura politica de dupa primul razboi mondial, care a dus la destramarea Imperiului Austro-Ungar. Atunci, Ungaria a pierdut doua treimi din teritoriu, printre care si Transilvania. Filmul pune accent pe efectele suportate de maghiarii ramasi in afara granitelor Ungariei. Documentarul a fost interzis atat la televiziunea publica din Ungaria, cat si de canalul Duna TV, adresat maghiarilor din afara granitelor tarii. Koltay a decis atunci sa-l difuzeze in Romania, mai precis in orasele din Transilvania, si Slovacia, in varianta prescurtata. Din cele 14 ore cat tinea initial documentarul, Koltay l-a facut de doua ore. 

ORGANIZATORI. Asociatia Tinerilor Maghiari din Ardeal i-a dat imediat o mana de ajutor confratelui sau. A organizat proiectii la Institutul Teologic Reformat din Cluj-Napoca. Dupa capitala Transilvaniei au urmat Baia Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc. Documentarul a inregistrat un real succes la public, de fiecare data salile de proiectie fiind arhipline. O data cu succesul a venit si reversul. 

ILEGAL SI INTERZIS. Imediat, toate organele romane abilitate s-au autosesizat. Difuzarea filmului a fost interzisa. Argumentele au curs garla. Ministerul Culturii si Cultelor a precizat ca proiectiile documentarului lui Koltay sunt ilegale, deoarece "Trianon" nu a fost clasificat in Registrul Cinematografiei. Potrivit Hotararii de Guvern nr. 418/2003, in salile de cinema din Romania, filmele pot fi difuzate doar pe baza unui certificat de clasificare. Proiectia unui film in asemenea conditii este contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 50 si 250 de milioane de lei si retragerea licentei de exploatare a salii de cinematograf. La solicitarea ministrului Culturii, Mona Musca, Centrul National al Cinematografiei a sesizat Ministerul de Interne pentru a face cercetari in localitatile in care a fost difuzat filmul. 

Kovacs Imre Csaba (46 ani), din municipiul Miercurea Ciuc, reprezentant al Organizatiei Tinerilor Maghiari din Transilvania, si Jakab Attila (25 ani), din Odorheiu Secuiesc, presedintele Forumului Tinerilor din Odorhei, au primit cate o amenda in valoare de 50 de milioane de lei. Imediat, Asociatia Tinerilor Maghiari din Ardeal, care a organizat proiectiile documentarului "Trianon" in orasele din Transilvania, s-a declarat consternata de reactia Ministerului Culturii si Cultelor si a cerut UDMR sa intervina pentru incetarea cercetarilor. "Amendarea organizatorilor este o incalcare a drepturilor omului, a libertatii de expresie, a accesului la informatie. Actualul Guvern respinge in continuare realitatile istorice si, din acest motiv, in anul 2005 introduce cenzura", a spus liderul Uniunii Civice Maghiare (UCM) din Covasna. 

MESAJ. Regizorul Koltay Gabor a acuzat autoritatile romane de incercari de intimidare. El e de parerere ca Mona Musca, ministrul Culturii, a fost mintita si indusa in eroare in legatura cu productia. Regizorul a insistat ca filmul "Trianon" este absolut necesar pentru o cunoastere a istoriei secolului al XX-lea. "Daca vrem sa vedem toate ranile secolului al XX-lea, trebuie sa ne intoarcem la anul 1920. Momentul in care s-a semnat Tratatul de la Trianon nu a fost numai o tragedie politica, ci o evolutie a destramarii sufletesti a natiunii." Regizorul a mai precizat ca mesajul filmului sau nu e de tipul "vrem Ardealul inapoi". "Problema Tratatului de la Trianon m-a preocupat, pentru ca am vrut sa vad care sunt problemele cu care se confrunta, in prag de secol al XXI-lea, natiunea maghiara. Trebuie sa ne amintim ce am realizat in secolul trecut si sa vedem ce fel de maghiari suntem acum." 

IREDENTISM. Prefectul judetului Cluj, Mihail Hardau, care a cerut, la randul sau, institutiilor abilitate sa se autosesizeze in legatura cu difuzarea productiei "Trianon", si-a argumentat cererea si prin faptul ca, dupa opinia lui, filmul militeaza pentru reintregirea Ungariei Mari. Prefectul a amendat, pe de alta parte, participarea la aceasta manifestare a unor reprezentanti UDMR, membri ai Consiliului Judetean Cluj si ai Consiliului Local Cluj-Napoca. "E o atitudine lipsita de eleganta politica, in contextul procesului de asezare politica guvernamentala." 

Episcopul reformat Tökes Laszlo a declarat ca documentarul "Trianon" a fost difuzat in mai multe orase ale Romaniei, inca de la sfarsitul lui 2004, fara ca sa se sesizeze cineva. Motivul? Era campanie electorala. "Nici un politician si nici un partid nu au avut vreo reactie. Probabil, politicienii aveau nevoie de sprijinul maghiarilor", a apreciat Tökes. Episcopul a afirmat ca a aparut in documentarul lui Koltay Gabor, unde a explicat "obiectiv" efectele Tratatului de la Trianon asupra maghiarilor din afara granitelor Ungariei. "Am vorbit despre injustetea Tratatului de la Trianon, din perspectiva maghiarilor care au pierdut doua treimi din teritoriu. Noi nu suntem venetici in Transilvania, noi suntem bastinasi. Nu cred ca ar trebui sa fim numiti minoritari. Concluzia mea despre Tratatul de la Trianon si despre film nu este una iredentista, ci europeana. Granitele nu mai conteaza acum, iar in loc de teritorii, noi dorim drepturi", a precizat Tökes. 






---
Trimite cele mai frumoase felicitari virtuale prietenilor tai!
http://www.felicitari.ro


_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/