Attila Tordai-S. on Sun, 21 Oct 2007 20:08:45 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Fly Democracy


Studio Protokoll in colaborare cu revista IDEA arta + societate prezinta
FLY DEMOCRACY

un proiect de
OLIVER RESSLER 
Vernisaj: marti 23 octombrie, ora 17:00 
DeÅi mizele reale din spatele atacurilor asupra Irakului Åi Afganistanului au avut de-a face Ãn primul rÃnd cu interese geo-strategice Åi cu controlul zÄcÄmintelor de petrol, linia oficialÄ promovatÄ pentru a legitima rÄzboaiele Ãn ochii opiniei publice vorbea despre rolul lor Ãn a aduce âdemocraÅiaâ Ãn acele ÅÄri. Acest discurs politic a fost susÅinut atÃta timp cÃt victoria forÅelor armate ale Statelor Unite Åi ale aliaÅilor sÄi pÄrea ÃncÄ realizabilÄ. TotuÅi, Ãntre timp, accentul s-a deplasat tot mai mult Ãnspre dobÃndirea âstabilitÄÅiiâ Ãn Irak Åi a âpÄciiâ Ãn Afganistan. La Ãnceputul campaniei militare, piloÅii americani nu au aruncat doar bombe: ei au lÄsat Ãn urmÄ averse de manifeste conÅinÃnd mesaje destinate populaÅiei. Acestea Ãi Ãndemnau pe soldaÅii inamici sÄ dezerteze, avertizau civilii sÄ se ÅinÄ la distanÅÄ de Åintele militare, defineau modelul comportamental Ãn caz de contact cu invadatorii sau transmiteau un mesaj politic general, prin care erau explicate pretinsele motive Åi scopuri ale atacului militar.
InstalaÅia Fly Democracy reprezintÄ o repunere Ãn scenÄ a acestui aflux de foi volante purtÄtoare de mesaj, ÃnsÄ transferÄ simbolic locul-ÅintÄ pe teritoriul Statelor Unite. Realizate special pentru lucrarea Fly Democracy, zece foi volante expun argumente politice uzuale Ãn favoarea formelor de democraÅie directÄ sau participativÄ aflate Ãn contradicÅie cu modelul de democraÅie formalÄ, care â Ãntrupat de statul neo-liberal, capitalist â este impus de Statele Unite. Atitudinea pe care Fly Democracy o adoptÄ se deosebeÅte de acest model, printr-o interpretare a termenului âdemocraÅieâ mai apropiatÄ de sensul sÄu originar, aÅa cum a fost ÃnÅeles Ãn Grecia anticÄ. Ãn acea vreme â cel puÅin pentru bÄrbaÅii maturi Åi cetÄÅeni â, acest lucru Ãnsemna o implicare mai directÄ Ãn procesele de luare a deciziilor decÃt cea care existÄ Ãn democraÅiile reprezentative de astÄzi. Conform semnificaÅiei originare a cuvÃntului, teoreticianul Paul Cockshott le-ar putea cataloga pe cele din urmÄ drept âpseudo-democraÅiiâ (Oliver Ressler)
Oliver Ressler, nascut in 1970 la Knittelfeld, Austria, traieste si lucreaza la Viena, realizand proiecte pe diferite teme socio-politice. Incepind cu 1994, este preocupat sa dezvolte expozitii, proiecte in spatiul public si lucrari video pe teme precise, cum ar fi probleme legate de rasism, migratie, inginerie genetica, economie, forme de rezistenta si alternative sociale.
Expozitia este deschisa in perioada 23 octombrie â 14 noiembrie, 2007,
luni-vineri, intre orele 10:00-17:00
Adresa: str. Dorobantilor 12, 400117 Cluj 
Tel.: +40 264 594634, Fax: +40 264 431603 , studio_protokoll@yahoo.com
Proiect sprijinit de: IDEA design + print, Editura Koinonia, Cluj

Studio Protokoll a fost conceputa in 1999 de catre studenti si artisti tineri ca un spatiu pentru a promova arta contemporana ca discurs critic. Din 2006, proiectele sint realizate in parteneriat cu revista IDEA arta + societate.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/