Alin Cristea on Thu, 12 Jul 2007 18:03:24 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Filmele saptaminii (13 ? 19 iulie 2007)


Filmele saptaminii 
   
  13 ? 19 iulie 2007
   
  www.thymos.ro/cinema.php 
   
  Cu linkuri catre scurte prezentari ale regizorilor: Gus Van Sant, Woody Allen, Wong Kar-Wai, Costa-Gavras, Manoel de Oliveira, Joel Coen
   
   
  In cautarea lui Forrester
  ?O prietenie unica intre un scriitor in virsta, care a avut motivele lui sa se retraga din lume, desi clocoteste inca de viata, si un tinar de culoare cu un real talent literar, dar inca fara incredere in ceea ce-l asteapta in viitor.? (www.port.ro)
   
  Zilele radioului
  ?Daca despre Amintiri de la ?Stardust? s-a spus ca este o replica la Opt si jumatate, o alta analogie cu opera lui Federico Fellini genereaza Zilele radioului, amintind de Amarcord. Ca si pelicula felliniana, filmul lui Allen este o evocare nostalgica a copilariei, din care nu lipsesc episoadele umoristice. In plus, in ambele se acumuleaza numeroase detalii autobiografice.? (Dana Duma, Woody Allen: bufon si filosof)
   
  Magnolia
  ?Magnolia este o fabula morala, spirituala, o replica la cinismul din jurul nostru? Am vrut sa arat ca fiecare poarta in el ranile trecutului si-si face viata un infern. La sfirsit, fiecare intelege ca trebuie sa ierte?? (P. T. Anderson) (Cinema? un secol si ceva, 2002)
   
  Apollo 13
  ?Nu e vorba de o fabulatie S.F., ci de tribulatiile unui echipaj real: Howard relateaza o noua Odisee spatiala pornind de la istoria cosmonauticii americane. Spectaculoasa si tensionata reconstituire, dar? abuzul de tehnica aminteste, pe alocuri, de ceea ce un personaj denumea ?gargara de tip NASA?!? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  2046
  ?2046 obsedeaza orice iubitor de cinema pentru ca este, inainte de orice, un obiect inclasabil ? undeva intre reciclaj maniac si ebosa geniala, intre improvizatie fierbinte si cristal inghetat, intre trecut deja-vazut si viitor deja-trecut, intre gol si plin ? asemenea acelei pilnii-Moebius care ?deschide? si ?inchide? filmul si care continua sa transfere imagini ? in ambele sensuri ? chiar si dupa ce noi stingem ecranul inchizind ochii.? (Alex. Leo Serban, Idei in dialog, Nr. 1 (4), ianuarie 2005)
   
  A fost sau n-a fost?
  ?Ceea ce impresioneaza in mod deosebit la filmul lui Porumboiu sint inventivitatea si maiestria cu care a stiut sa gaseasca solutii artistice pentru a eluda mijloace financiare (filmul e productie independenta, realizat fara nici un sprijin din partea statului). Un stil minimalist,, cu camera fixa (care-l apropie de Aki Kaurismäki), un umor coroziv, dialoguri savuroase (scenariul semnat tot de Corneliu Porumboiu), accente grave cind si cind,  atmosfera dezolanta, de capat de lume si de sfirsit (sau poate de neinceput) de istorie ? toate fac parte din A fost sau n-a fost?, unul din cele mai profunde si mai convingatoare filme din Romania postcomunista.? (Laurentiu Bratan, 22, Nr. 868, 24-30 octombrie 2006)
   
  Stare de asediu
  ?Pornind de la un fapt real si turnat in Chile (catre finele guvernarii lui Allende), filmul denunta implicarea marilor puteri in politica tarilor mici. Nici un artificiu, nici un exces, nici un epitet, nimic aluziv sau literaturizat. Concis, ne sint prezentate niste tipuri precis radiografiate care ascund, in spatele prestantei si gravitatii, asasinatul politic.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  Hannah si surorile ei
  ?Divizata in capitole subtitrate ironic, povestea infatiseaza destine, iubiri, adultere, zbateri existentiale ale unor muzicieni, actori, pictori, scriitori, dar si o subtila declaratie de dragoste adresata New Yorkului, caruia ii e dedicat, chiar, un minidocumentar arhitectonic. Comediograful isi regaseste temele dragi: umorul, muzica, lirismul, distribuindu-le alaturi pe sotia si soacra sa, ca mama si fiica.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  Maria
  ?Tony, un actor si regizor egocentrist, joaca rolul principal, adica Iisus Hristos, in propriul si controversatul sau film ?This Is My Blood?. Cind filmarile se incheie, Marie Palesi, actrita principala, e lasata singura in Ierusalim. Intre timp, in New York, jurnalistul Ted Younger incepe propria sa cautare a adevarului gratie documentarului pe care il face despre viata lui Hristos.? (PRO TV Magazin)
   
  Calatorie spre inceputul lumii
  ?In prima parte a filmului, si cea mai valoroasa, Mastroianni devine purtator de cuvint pentru Oliveira, asa cum, pe vremuri, in Opt 1/2, o facuse pentru Fellini. Intr-o confesiune despre decrepitudine si moarte de o stranie frumusete literara, Marcello are, parca, premonitia propriului sfirsit. Epuizat de suferinta, in ultimele saptamini de viata, presat de un termen fatal de care e constient, actorul a preferat clinii confortabile, platoul de filmare. Doi batrini, interpret si regizor, si-au strins mina, sprijinindu-se unul de altul, intr-un moment artistic de neuitat.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  Fargo
  ?Filmul are tensiune si ritm dezlantuit. McDormand, sotia regizorului, schiteaza portretul antieroic al unei politiste firave si gravide ce izbuteste, numai prin forta de caracter, sa puna capat dementei.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   

       
---------------------------------
Luggage? GPS? Comic books? 
Check out fitting  gifts for grads at Yahoo! Search.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/