Asociatia ECUMEST on Sat, 29 Jul 2006 16:56:27 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Cronici la "Another brick in the wall" si "The arts, politics and change"


Asociatia ECUMEST28 iulie 2006
Cronici la "Another brick in the wall" si "The arts, politics and change" in revistele Culture Europe International si L'observatoire 

Ne face placere sa va anuntam recenta aparitie a unor recenzii la cartea semnata de Corina Suteu, "Another brick in the wall. A critical review of cultural management education in Europe", respectiv la "The arts, politics and change", carte editata de Cas Smithuijsen, Corina Suteu si Hanneloes Weeda, realizata in cadrul programului Policies for Culture. 

Revista Culture Europe International (Paris) publica in numarul sau de primavara-vara (46/2006) doua cronici semnate de Raymond Weber, profesor la Facultatea de Filozofie a Universitatii din Luxembourg, Director al LUX-Development (Luxembourg) si fost Director pentru Cultura, Educatie si Sport al Consiliului Europei. 

Revista L'observatoire a Observatorului de Politici Culturale din Grenoble publica de asemenea in ultimul sau numar (30/2006) o cronica la "Another brick in the wall", semnata de Mireille Pongy, cercetatoare si directoare a Masterului in Managementul Proiectelor Culturale din cadrul Institutului de Studii Politice din Grenoble. 

Va prezentam in continuare fragmente din aceste articole. 


 Corina Suteu: Another brick in the wall.
A critical review of cultural management education in Europe. Boekmanstudies 2006.

"Studiul actual i-a fost propus Corinei Suteu, presedinta Asociatiei ECUMEST (in prezent si directoarea Institutului Cultural Roman din New York) de catre Fundatia Boekman (Amsterdam) si Universitatea din Amsterdam. 

Studiul, care include rezultatele unui colocviu international pe care Fundatia Boekman l-a organizat la Amsterdam, reprezinta o analiza comparativa critica a programelor de formare a administratorilor si managerilor culturali in Europa. Pregatirea profesionala in domeniul managementului cultural este in plina dezvoltare peste tot in lume, ca urmare a profesionalizarii domeniului cultural din anii 80. Care este profilul si care sint rolurile si responsabilitatile unui manager cultural astazi? De ce competente va avea el nevoie pentru a da o noua dimensiune mizelor culturale? Cum pot fi introduse programele de educatie culturala in Procesul de la Bologna (in special in privinta echivalarilor si a sistemului ECTS)? 

Cine ar putea sa ne prezinte mai bine o astfel de sinteza critica decit Corina Suteu, care a fost timp de 9 ani directoarea unui program de masterat in management cultural la Scoala de Comert din Dijon!" (Raymond Weber)

"Studiul de fata isi propune sa evidentieze cresterea importantei programelor de formare profesionala in management cultural si a cercetarilor in domeniile managementului cultural si al politicilor culturale, dorind totodata sa contribuie la definirea unui cimp comun de competente in managementul cultural si la legitimarea acestuia ca disciplina academica. [...] 

Acest eseu bogat, stimulant si pe alocuri polemic este rezultatul experientei Corinei Suteu in calitate de directoare a unui program de formare in management cultural (la Scoala de Comert din Dijon) si de expert in problematicile amintite si in retelele culturale europene, care si-a fundamentat totodata cercetarea pe o importanta bibliografie." (Mireille Pongy)


 Cas Smithuijsen, Corina Suteu, Hanneloes Weeda (editori): The arts, politics and change. Participative cultural policy-making in South East Europe. European Cultural Foundation, ECUMEST Association. Boekmanstudies 2005 

"La sfirsitul anilor 90, complementar actiunii Consiliului Europei in noile sale state membre, Corina Suteu, presedinta ECUMEST, a lansat impreuna cu Fundatia Culturala Europeana din Amsterdam programul 'Policies for Culture'. Initiativa isi propunea atunci sa aduca impreuna, in Europa de sud-est, politicieni, administratori si actori culturali din domeniile public si privat care sa lucreze impreuna la dezvoltarea politicilor culturale.

Publicatia de fata trateaza acest demers original si multilateral al programului Policies for Culture, care a devenit structurant pentru majoritatea politicilor culturale din aceasta regiune. Recomandam in mod special lectura articolelor Corinei Suteu: 'Cultural policies in transition: the issue of participation and the challange of democracy', al Vesnei Copic 'Waiting for Godot: legislation as a means to achieve goals' si al Lidiei Varbanova 'Mind the financial gap! Rethinking state funding for culture in South East Europe'." (Raymond Weber) 

Mai multe detalii despre aceste carti sint disponibile in sectiunea 'publicatii' la www.ecumest.ro.

Pentru pentru a comanda cartile vizitati www.boekman.nl.

Asociatia ECUMEST
Str. Batistei 14, 020937 Bucuresti
Tel/fax: +40-21-319 27 11

Email: ecumest@ecumest.ro
Website: www.ecumest.ro
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/