Irina Cios on Wed, 31 May 2006 06:02:42 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Piata Revolutiei - ATU ia POZITIE


----
ATU[1] ia POZITIE

urmarind timp de câteva saptamani informtiile din presa si de la televiziune,

si e-dezbateri între arhitecti (pentru care, din pacate, sunt mai importante argumentele legate de compozitia urbana decât cele de dinamicile de utilizare ale unui spatiu),

si pornind de la principiile pe care le sustine organizatia noastra,

consideram oportun sa luam pozitie fata de Proiect Piata Revolutiei:



--------------------------------------------------------------------------------

[1] ATU - Asociatia pentru Tranzitia Urbana - www.atu.org.ro  este un ONG creat în 2001, cu scopul de a incuraja dialogul între actorii urbani (locuitori ai orasului, administratie publica centrala si locala, investitori, profesionisti ai domeniului constructiilor si nu numai); membri ATU sunt tineri profesionisti care formeaza o echipa interdisciplinara: arhitecti, ingineri, sociologi, juristi, economisti, antropologi. 

 

 

Realizarea proiectului prezentat în ziare si la televiziune ar însemna o schimbare extrem de importanta pentru spatiul public al orasului Bucuresti:

Contestam faptul ca deciziile privind spatiul public se iau "fara public", în spatele zidurilor primariilor sau ale ministerelor!

 

DE CE?

-Pentru ca, pentru un proiect urban de asemenea importanta, în practicile europene se face consultarea populatiei la fiecare etapa: la programarea proiectului (tema de proiect), la elaborarea solutiei (în general prin concurs), stabilirea montajului operational (definirea actiunilor si a responsabilitatilor).

-Pentru ca legislatia României este stângace si incompleta în acest domeniu: consultarea populatiei* pe documentatiile de urbanism nu este obligatorie si daca se fac totusi intâlniri cu cetatenii pentru un plan urbanistic general (PUG) sau plan urbanistic zonal (PUZ), nu exista metodologie prin care optiunile populatiei sa fie integrate în proiect!

 

*Consultarea populatiei înseamna mai mult decât informarea populatiei: informarea este cu atât mai frustranta atunci când populatia afla de niste decizii care au fost deja luate! Ce s-ar întâmpla daca dupa aprobarea în Consiliul Local a unui proiect ce transforma radical o piata publica din oras, se face informarea populatiei si reiese faptul ca cetatenii vor ca spatiul acela sa nu fie sub nici o forma construit? Ce facem cu un regulament de urbanism aprobat care prevede constructia unor imobile daca oamenii vor ca spatiul sa fie doar amenajat astfel încât în locul numeroaselor autovehicule parcate acum, sa gasim pavaje, pergole, banci si terase? Legea nu spune ce trebuie facut într-o astfel de situatie! Atunci poate ca trebuie schimbata legea!



Macheta, deja vedeta în ziare si la televiziune, care prezinta "solutia compozitionala" pleaca de la un "colaj" al unor proiecte participante la concursul din 1997:

Sustinem necesitatea organizarii unor concursuri de arhitectura si urbanism care sa aiba o tema de concurs bazata pe analize interdiciplinare ale sitului si pe anchete publice!

 

DE CE?

-Pentru ca exemplele de concursuri internationale s-au dovedit a fi, în mod constant, ocazii de reflectie a specialistilor din diverse domenii asupra schimbarilor aduse în oras prin PROIECTE URBANE**; 

-Pentru ca, într-o societate democratica, PROIECTUL URBAN înseamna negociere între ACTORII URBANI care au un cuvânt de spus despre situl proiectului; deci nu este permis ca tema care sta la baza acestor negocieri sa fie alcatuita fara o cunoastere obiectiva si completa a sitului.

 

**Forma fizica (dimensiunile constructiilor si caracteristicile acestora) se configureaza abia în etapele de final ale unui Proiect Urban. Pentru ca rezultatele negocierilor sa capete o forma fizica (munca arhitectului) adaptata necesitatilor reale ale sitului (spatiu fizic dar si dinamici de utilizare), trebuie ca datele de tema sa surprinda foarte precis caracteristicile sitului. 

În cazul Pietei Revolutiei, nu este normal ca, pornind de la necesitatea  identificata de Primaria Capitalei pentru un proiect de infrastructura subterana, sa se ajunga la construirea unor imobile despre care nu se stie cum vor functiona. 



Din experienta altor tari, unde orasul se construia deja în parteneriat public-privat în perioada în care la noi decizia despre dezvoltarea urbana era extrem de centralizata si extrem de politizata, putem constata ca un proiect urban are mult mai multe sanse sa fie realizat atunci când este intens negociat în fazele de început!

Pentru a întelege modul în care este LOCUIT un sit din oras, credem ca este nevoie nu numai de arhitecti, ci si de sociologi, de economisti, de antropologi, de juristi si poate si de jurnalisti, de poeti, de lideri de opinie, de comunicatori capabili sa asculte si sa inteleaga nu numai piatra, ci si oamenii!

_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/