Irina Cios on Fri, 11 Nov 2005 09:05:50 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] INVITATIE - Expozitie de fotografie "Nicolae Ionescu (1903-1975)" si Colocviul "Bucurestiul interbelic: orasul si fotografia"


CENTRUL DE EXCELENTA IN STUDIUL IMAGINII (CESI)

 

Va invita sa participati la:



________________________________________________________________________________________________

 

Expozitia de fotografie interbelica 



"Nicolae Ionescu (1903-1975)" - Romania si AGFA Gevaert - Belgia



15 noiembrie - 15 decembrie 2005



Sala de Expozitii a Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" (UAUIM), 

str. Academiei, nr. 18-20, parter

 

Deschiderea are loc pe 15 noiembrie 2005, orele 17.00.

 

 ____________________________________________________________________________________________________

 

 Colocviul  "Bucurestiul interbelic: orasul si fotografia" 



16 noiembrie, orele 10.00-14.00 si 16.00-20.00, 



Sala Frescelor a UAUIM, etajul 1

Participa arhitecti, specialisti ai artei fotografice si istorici ai perioadei interbelice.



_____________________________________________________________________________________________________

 

 Expozitia si colocviul reprezinta etapa finala a colaborarii dintre institutii de cultura si educatie din Romania, Belgia si Franta, in cadrul Proiectului International PHOTHEREL (PHOTographic HERitage ELearning). Organizatorii si participantii vor propune o abordare interdisciplinara a perioadei, prin prisma imaginilor surprinse de fotografii epocii interbelice.

 

 

 



Un proiect european: Photographic Heritage E-learning

 

In perioada 15 noiembrie - 15 decembrie 2005, sala de expozitii a Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" gazduieste o dubla expozitie de arta fotografica prilejuita de finalizarea proiectului international Photographic Heritage E-learning construit pe ideea conservarii si diseminarii patrimoniului fotografic european. Au fost implicate in acest proiect trei institutii universitare - Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii (CESI - www.cesi.ro) (Consortiul Universitatea Bucuresti - Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu"), Maerlant Centrum (Katholieke Universiteit, Leuven, Belgia), Centre de Formation et de Recherche Continue (Université Toulouse 2 Le Mirail, Franta), precum si Museum voor Photographie din Antwerpen.

                

Pornind de la constatarea ca mediul electronic reprezinta o posibila solutie pentru conservarea informatiei stocate pe suporturi mai fragile, cum ar fi cel fotografic, echipele implicate in proiect si-au propus sa elaboreze instrumentele teoretice care, oferind solutii pentru transpunerea informatiei din format analogic in format digital, sa constituie, in acelasi timp, baza unui invatamint de tip e-learning. 



Proiectul a vizat mai multe tipuri de utilizatori: un  public specializat, alcatuit din masteranzi si cercetatori in domeniul studiului interdisciplinar al imaginii, dar si marele public. In consecinta, rezultatele diferitelor etape din derularea proiectului au fost traduse in mai multe tipuri de discurs. Pentru publicul specializat au fost elaborate doua instrumente teoretice accesibile pe un portal web, asadar extrem de dinamice, usor de accesat si de imbunatatit: un manual tehnic care descrie programele utilizate pentru conservarea prin digitalizare a arhivelor fotografice si un manual cuprinzind tehnici de analiza a fotografiei. 



Proiectul a cuprins, de asemenea, o etapa de formare a viitorilor specialisti in invatamint de tip e-learning prin organizarea a doua cursuri in cadrul centrelor de la Bucuresti si Leuven. Evaluarile periodice au controlat modul in care au fost dobindite competentele si, de asemenea, modul in  care au fost elaborate si aplicate instrumentele teoretice. Identificarea suportului care a permis aplicarea tehnicilor de digitalizare si de analiza a imaginilor a implicat colaborarea dintre centrele universitare si institutiile publice care detin arhive fotografice. Centrul belgian Maerlant a colaborat cu Museum voor Photographie din Antwerpen, in urma procesului de selectie fiind digitalizata arhiva Gevaert, cuprinzind fotografii utilizate in publicitate in perioada interbelica. 



Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii a optat pentru o colaborare cu Academia Romana, Cabinetul de Stampe, digitalizind colectia fotografica Nicolae Ionescu. Echipa CESI (Marius Purice, Laura Mesina, Magda Predescu, Alina Alexandrescu, Adriana Firan) si coordonatorul ei , profesorul Sorin Alexandrescu, multumesc doamnei Catatina Macovei si domnilor Gabriel Strempel, Fanus Bailesteanu si Emanuel Badescu pentru accesul la arhive si ajutorul acordat in procesul de selectie a imaginilor. 



Cele doua arhive salvate in format electronic au devenit accesibile marelui public prin organizarea unei expozitii virtuale (www.photherel.net/exhibitios) si a unei expozitii itinerante al carei traseu cuprinde cele patru institutii implicate in proiect. 



Desi elaborate in contexte diferite, cele doua expozitii se intilnesc, in mod fericit, sub semnul modernitatii europene. Descoperindu-l cu entuziasm pe Nicolae Ionescu, fotograful interbelic cu vocatie de documentarist, interesat de surprinderea aspectului modern al unei lumi destul de pestrite, experimentind realul prin privire si clasificindu-l in serii tematice, centrul bucurestean a hotarit sa dubleze expozitia cu un colocviu. Organizat in ziua de 16 noiembrie in Sala Frescelor a Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" (orele 10-14 si 16-18), acesta va prilejui intilnirea unor specialisti in arhitectura, istorie, arta fotografica, reuniti de tema comuna a Bucurestiului interbelic si a fotografiei. 

 

 Magda  Predescu

 

 

 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/