Marieke Istha on 11 Jan 2001 16:21:59 -0000


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] persbericht: hybrid<life>forms: Australian new media art


 
Persbericht

hybrid<life>forms
31 maart - 12 mei 2001
Opening vrijdag 30 maart, 17.00- 19.00 uur

kunstenaars
Michele Barker, Kate Beynon, Justine Cooper, Brenda L. Croft, Leon Cmielewski & Josie Starrs, Linda Dement, Wade Marynowsky, Tracey Moffatt (o.v.), Patricia Piccinini, Rea, David Rosetzky, Robyn Stacey

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts organiseert in samenwerking met de Australische curatoren Linda Wallace en Josephine Grieve de tentoonstelling hybrid<life>forms: Australian new media art. Dertien Australische kunstenaars presenteren nieuw werk dat voor het eerst in Europa te zien is.

hybrid<life>forms neemt de bezoeker mee naar het weelderige kreupelhout van het hedendaagse Australië -- de vreemde bekentenissen, de duistere herinneringen, de hybriden. De isolatie van Australië heeft evenals op haar flora en fauna een bijzondere uitwerking gehad op kunstenaars. Op verschillende manieren brengen zij het onzichtbare leven naar de oppervlakte, waardoor verassende werken ontstaan.
De enorme diversiteit en levendigheid van de technologische groei staat in hybrid<life>forms centraal. Evenals Europa heeft Australië de nieuwe ontwikkelingen snel opgepikt. Australische kunstenaars zijn direct op zoek gegaan naar de wereld in en achter de computer, reflecteerden en experimenteerden met complexe scheidingen en verbanden waardoor er een vrijplaats ontstond voor nieuwe visies. De kunstenaars in de expositie reflecteren zowel op de digitale media als op het culturele en wetenschappelijke leven.

Het werk The Breathing Room van Patricia Piccinini reflecteert de spanning die plaatsvindt zodra nieuwe technologische ontwikkelingen (electronica, biochemica, gentechnologie) het dagelijks leven binnentreden. In The Breathing Room zien we fragmenten van een lichaam, bewegende stukken huid, begeleid door rustige ademhaling. Het is herkenbaar maar niet helemaal werkelijk. Ineens, zonder duidelijke reden lijken de beelden in paniek te raken. Brenda L. Croft belicht in haar fotoserie west/ward/bound het samenleven tussen zwart en wit in het hedendaagse Australië. Worden Aboriginals over het algemeen  afgeschilderd als exotisch, vreemd en de ander. Met haar werk neemt Croft het heft in eigen handen en draait ze bestaande verwachtingen om. Justine Cooper's installatie en videowerk RAPT laat ons het binnenste van het lichaam zien. Gebruik makend van ‘Magnetic Resonance Imaging‘ scande Cooper haar lichaam. Het resultaat verwerkte ze tot een poëtische visie op de wereld waar we letterlijk in leven. De in Nederland welbekende Tracey Moffatt verwierf met haar videowerk ‘Night Cries’ en ‘Heaven’ algehele bekendheid. Moffatt laat in haar nieuwe werk Artist het Hollywood stereotype van de creatieve, gekwelde en lijdende kunstenaar zien. Beelden van kunstenaars uit klassieke Hollywood films, documentaires en tv-programma’s laten in een snelle montage de verschillende stadia van inspiratie, creatie en vervolgens destructie van schilderijen zien. Artist doorbreekt op komische wijze het romantische aura dat Hollywood rond kunstenaars gecreëerd heeft. Na de productie van een aantal cd-roms waaronder ‘Cyberflesh Girlmonster’ en ‘In my Gash’ keert multimedia kunstenaar Linda Dement met het project Euridyce terug naar fotografie. Evenals in haar cd-roms laten de foto’s haar macabere en directe manier van werken zien. De representaties van ‘monstrous femininity’, gezien vanuit een feministisch perspectief, behelzen verlangen, wraak en geweld. Met Euridyce laat Dement zien dat de fotografie nog veel te bieden heeft.

Voor meer informatie / beeldmateriaal:
NIM: Marieke Istha (communicatie), Annet Dekker (tentoonstellingen) T 020 6237101  F 020 6244423  E info@montevideo.nl
Openingstijden galerie dinsdag - zaterdag van 13.00 - 18.00 uur. Toegang gratis.

Voor meer informatie over alle getoonde werken en de kunstenaars zie de websites van de desbetreffende kunstenaars.
 

Michelle Barker
Praeternatural (2000)
http://www.liquiddna.com/praet1.html

Justine Cooper
RAPT I & II (1998)
http://www.abc.net.au/arts/metro/justine/

Brenda L. Croft
west/ward/bound (1999)
http://www.machinehunger.com.au/probe/index.html

Leon Cmielewski & Josephine Starrs
Dream Kitchen (1999)
http://starrs.banff.org

Patricia Piccinini
The Breathing Room (1999/2000)
http://www.patriciapiccinini.net

--

Nederlands Instituut voor Mediakunst
Montevideo/Time Based Arts
Keizersgracht 264
NL 1016 EV Amsterdam
Nederland
T +31 (0)20 6237101
F +31(0)20 6244423
E info@montevideo.nl
http://www.montevideo.nl

PRESENTATIE · COLLECTIE · DISTRIBUTIE · RESEARCH · SERVICES