Kees Brienen on 23 Oct 2000 14:16:45 -0000
|
[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]
[Nettime-nl] DOT.NU & Cinema Digitaal
|
Plaats: PARADISO
Programma: DOT • NU & Cinema Digitaal
Datum: Zondag 29 oktober 2000
Aanvang: 21:00 uur
Zaal open: 20:30 uur
Entree: fl. 15,- incl. lidmaatschap & DOT • NU
Geachte Lezer,
DOT • NU i.s.m. Cinema Digitaal nodigt u uit voor een optreden van:
STYROFOAM & COOLHAVEN
DOT • NU is een nieuwe programmaserie waarin digitale cocktails worden gebrouwen uit beeld, geluid, muziek en toegepaste kunsten. De serie behelst een Amsterdam - Rotterdam dubbel: DOT • NU is een samenwerking tussen Paradiso en het V2_ Archief te Rotterdam. Volgend jaar vinden vier gezamelijke presentaties plaats, waartoe makers van elektronische muziek en digitale beeldregisseurs een samenwerking aangaan. De voorbereidingen zullen plaatsvinden in het V2_ lab, waarna de resultaten zijn te aanschouwen in zowel Rotterdam als Amsterdam. DOT • NU richt zich op de snel uitdijende praktijk waarin beeld, muziek en geluid samensmelten tot nieuwe presentatievormen, die mogelijk worden gemaakt door het voortgaande proces van digitalisering.
Naast deze gezamenlijke presentaties manifesteert DOT • NU zich ook afzonderlijk, zowel binnen V2_ als in Paradiso. Zoals op zondag 29 oktober om 21.00 uur, wanneer in Paradiso het spits van DOT • NU wordt afgebeten door een optreden van Styrofoam, gevolgd door de IMPAKT highlights in het kader van Cinema Digitaal en door een optreden van Coolhaven. De entree is 15 gulden inclusief voor de gehele avond.
Zondag 29 oktober 2000, 21.00 uur:
>STYROFOAM is een soloproject van de Belgische muzikant Arne van Peetegem, die onlangs op het veelgeprezen Duitse label Morr Music de cd 'the point_misser' uitbracht. Van Peetegem maakt ook muziek onder de naam Tin Foil Star, waarin hij ook als zanger is te horen. Styrofoam is daarentegen een instrumentaal-elektronische aangelegenheid, die met Tin Foil Star een overweldigend gevoel voor melodie deelt, dit in scherp contrast met de voortwoekerende digitale fragmentering die veel andere elektronische muziek momenteel kenmerkt. De debuut-cd is geïnspireerd door de roman 'the sea came in at dawn' van auteur Steve Erickson; live-optreden met videobegeleiding.
Zondag 29 oktober 2000, 21.30 uur:
Cinema Digitaal presenteert i.s.m. met het IMPAKT festival:
HIGHLIGHTS v/h IMPAKT festival 2000
Als internationaal podium voor de nieuwe beeld- en geluidskunst beleefde het Utrechtse IMPAKT festival in mei dit jaar alweer haar elfde editie. Het IMPAKT festival maakt zich bijzonder doordat zij opereert vanuit de traditie van de beeldende kunst. Het gevolg is een programma met volkomen uiteenlopende impressies van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van experimentele film en videokunst:
>VIDEO HACKING - MANUEL SAIZ (UK, 1999, video, 4min) Saiz laat zijn tags achter op video's van de videotheek.
>WHAT'S ALL THE COMMOTION! - ARIANNE OLTHAAR & MARJOLIJN VAN DER MEY (NL, 1999, video, 3min) Met zwarte schmink, afro- pruiken en geluidsbestanden van een stoer computerspel poseren Olthaar en Van der Mey als etnische stereotypen.
>HAND TO MOUTH, Volume I - MICHEL CHEVALIER (Duitsland, 1999, video, 7min) Het één zeggen en het ander doen is hier geen teken van huichelarij, maar een ziektebeeld. Of doet Chevalier het zichzelf aan in een onderzoek naar het opsplitsen van het brein?
>REPRODUCTION - MARK SHEPARD (USA, 1999, video, 1min) Normen en waarden, ook die in de kunst zelf, worden eens goed tegen het licht gehouden.
>NEST OF TENS - MIRANDA JULY (USA, 1999, video, 27min) Vier opeenvolgende verhalen die alledaagse maar tegelijk zeer persoonlijke methodes van controle uitoefenen onthullen. Kinderen en een volwassene met een ontwikkelingsstoornis bedienen controlepanelen gemaakt van lijsten, formulieren, staalkaarten en hun eigen lichamen.
>FABEL - MARISKA VAN GELDER (NL, 1997, 16mm, 4min) Meisjes en paarden – Mariska’s kijk op deze materie is zowel sensueel als ironisch.
>DE TUIN - DAN GEESIN & ESTHER ROTS (NL, 1999, video, 11min) Een dag uit het leven van een puissant rijke familie. Fatsoen lijkt enkel een façade.
>A VIEW, A STORY - MIRIAM BöHM (NL, 1998, video, 4min) Een verhaal wordt verteld. We zien de kunstenaar ja knikken en nee schudden. Maar reageert zij op hetzelfde verhaal als wat wij horen? Langzamerhand werkt haar gedrag ontregelend.
>LOOK AT THIS (poem #10) - eddie d (NL, 1999, video, 3min) "Spiders, penguins, giants and penguins. Penguins, penguins and penguins. When or whether; penguins, giants, penguins, spiders and penguins. Confusion, confusion on confusion."
>FERMENT - TIM MACMILLAN (UK, 1999, 35mm, 4min) Een rustig stadsplein, mensen wandelen, kinderen rennen er rond. Een oude man en zijn kleindochter zitten op een bankje en eten een broodje. De man krijgt een hartaanval en valt op de grond. De camera verwijdert zich van het plein, door de stad, door straten, gebouwen, kamers en gangen. Geleidelijk ontvouwt de 'condition humaine' zich voor onze ogen.
>HONG KONG (HKG) - GERARD HOLTHUIS (NL, 1999, 35mm, 14min) Kai Tak Airport, dat midden in de stad ligt, werd vorig jaar gesloten. Holthuis heeft de laag overvliegende jumbojets nog kunnen filmen. Dankzij een opvallende cameravoering en soundtrack zijn de vliegtuigen nu eens overweldigend, dan weer ijl, maar altijd onontkoombaar. (genomineerd voor beste korte film Nederlands Film Festival)
>SEASONS GREETINGS FROM PHIL MULLOY - PHIL MULLOY (UK, 1999, 35mm, 3min) Wanneer het fatsoen als schijnheiligheid wordt ontmaskerd, is dat even slikken.
Zondag 29 oktober 2000, 23.00 uur:
>COOLHAVEN komt uit Rotterdam en werd midden verleden jaar opgericht door een drietal dat daarvoor onder meer speelde in de bands Dull Schicksal en Tresspassers W. In Paradiso voert Coolhaven 'Four Laptops' op, waarmee de band haar versie van digitale funk tentoonspreid, één en ander in wisselwerking met videovertoning. Coolhaven over 'Four Laptops': "De pitchshift-functie heeft het barree- accoord definitief verdrongen en de muzikale stijl van John Coltrane en andere beboppers heeft zich nu eindelijk digitaal weten te nestelen in een met samples volgestouwde en daarom goed verende digitale ritmesectie. Maar zoals bij alle goede popmuziek: de menselijke stem maakt ook deze keer weer het verschil. Met Mauricio Kagels "Ludwig Van" in het achterhoofd is een beperkte hoeveelheid muzikaal materiaal gekneed, gerekt en in elkaar gedrukt om tot een totaal ander soort resultaat te geraken. Ook Kageliaans (maar digitaal en geïmproviseerd) is de performance die volstrekt functioneel en dienstbaar is aan het geluid, en daarom onvoorspelbaar en vanzelfsprekend tegelijk. De mens en de machine: samen komen ze er wel uit!"
Hopelijk bent u even enthousiast en kunnen wij uw aanwezigheid tegemoet zien.
Met vriendelijke groeten van Jan Hiddink & Kees Brienen.
______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).