Miriam Rasch on Mon, 16 Dec 2013 16:01:30 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] INC nieuwsbrief december 2013: Digital Publishing Toolkit, MoneyLab, Society of the Query en meer!


Instituut voor Netwerkcultuur Nieuws
We zijn gesloten van 23 december tot 6 januari. Fijne feestdagen gewenst!

Lees in deze nieuwsbrief over:

MoneyLab: Coining Alternatives
Digital Publishing Toolkit: Het ABC van digitaal publiceren
Video Vortex update
Society of the Query #2: blogs en video's online
Verschenen: Ippolita - The Dark Side of Google

///////////////////////////////////////////////////

MoneyLab: Coining Alternatives
Deze herfst is een nieuw project begonnen - MoneyLab: Coining Alternatives - waarin het INC digitale experimenten met betaalsystemen, verdienmodellen en valuta onder de loep neemt tegen de achtergrond van de wereldwijde economische crisis. Wat staat er te gebeuren? We werken hard aan de eerste MoneyLab conferentie, die plaatsvindt op 21 en 22 maart 2014. Onderzoekers, kunstenaars, programmeurs en activisten komen samen om kritisch te kijken naar de machinaties, politiek en bestuur van alternatieve digitaal-economische vormen. 

Thema's: Monetization of Everything || Dismantling Global Finance || Designing Alternatives || Mobile Money || Bitcoin and Beyond || A Critique of Crowdfunding || Critical Art Practices ||

Bevestigde sprekers: Saskia Sassen (US), Stefan and Ralph Heidenreich (DE), Bill Maurer (US), Franco Berardi (IT), Brett Scott (UK), Tiziana Terranova (IT), Brian Holmes (US), Stephen Musoke (UG), Erin Taylor (AU), Taylor Nelms (US), Ron Peperkamp (NL), Aaron Koenig (DE), Beat Weber (AT), Quinn du Pont (CA), Inge Ejbye Sorensen (DK), Dette Glashauwer (NL), Max Haiven (CA), Eli Gothill (UK), Lana Swartz (US), Matthew Slater (UK), Jamie King (UK).

En verder: de MoneyLab Bazaar is een indoor 'straatmarkt' en deel van de conferentie, waar bezoekers mensen en projecten ontmoeten die gebruik maken van alternatieve digitaal-economische modellen en die experimenteren met betaalmodellen.

Praat mee over de toekomst van geld op http://networkcultures.org/wpmu/moneylab/

/////////////////////////////////////////////////////////

Digital Publishing Toolkit: Het ABC van digitaal publiceren
Op 28 november organiseerde het Instituut voor Netwerkcultuur de inspirerende bijeenkomst 'Valt er nog iets te ontwerpen? Het ABC van digitaal publiceren'. Tijdens deze bijeenkomst werden de eerste resultaten van het MKB RAAK project 'Digital Publishing Toolkit' gepresenteerd.

Joost Kircz gaf een introductie over het veranderende veld van digitaal publiceren en Florian Cramer, lector Kenniscentrum Creating 010, vertelde over de waarde van duurzame documenten en workflows en de inhoud van de Toolkit, die het eindresultaat van dit onderzoeksproject zal vormen. De uitgevers in de kunst- en cultuursector BISPublishers, nai010 uitgevers, Valiz, maar ook INC, presenteerden samen met de ontwikkelaars en vormgevers hun gerealiseerde projecten en lessons learned.

De video's van alle presentaties en de conferentieverslagen kun je terugvinden op de blog:
http://digitalpublishingtoolkit.org/events/28-november-2013/blogposts/
http://digitalpublishingtoolkit.org/events/28-november-2013/videos/

/////////////////////////////////////////////////////////

Video Vortex update
Video Vortex gaat z'n 10e editie tegemoet! Mogelijk zal de volgende conferentie gehouden worden in Istanbul of Milaan, afhankelijk van subsidie en plaatselijke samenwerkingspartners. Marta onderzoekt mogelijke thema's: mash-ups, videoactivisme, video als software, hybrid spaces, virtual reality, loops, noise etc. Verder kijken we naar sprekers en starten de discussie op met het netwerk. Het Video Vortex blog wordt geüpdatet met korte verslagen - later zal een langer artikel over video memes online komen. Ten slotte interviewt Marta een aantal kunstenaars: Jeremy Bailey, Erica Scourti, Albert Figurt en Ursula Endlicher. Zij reflecteren op video, media en software en brengen nieuwe creatieve perspectieven in!

Wie is Marta? 'Na mijn master in Visuele Cultuur en Nieuwe Media in Engeland heb ik me bij het INC gemeld voor een stage. Ik wilde graag werken aan het Video Vortex project vanwege de rijke achtergrond en lange ervaring in onderzoek naar online video, en omdat het past bij mijn interesse en toekomstplannen.'

Bekijk de bijdragen van Marta op het Video Vortex blog: http://networkcultures.org/wpmu/videovortex/

/////////////////////////////////////////////////////////

Society of the Query #2: blogs en video's online
Society of the Query #2 opnames en blogposts staan nu online! Als je de conferentie hebt gemist of het allemaal nog eens wilt terugzien, check dan de link naar de overzichtspagina waar alles terug te vinden is. 

Society of the Query #2 vond plaats in Amsterdam op 7 en 8 november 2013. 25 sprekers, verdeeld over zes sessies, kwamen bijeen. Tweehonderd bezoekers kwamen naar de theaterzaal op de zevende verdieping van de OBA om deel uit te maken van wat twee dagen lang the world's hottest search engine hub was.

Je vindt alle blogposts en video's op de Report page: http://networkcultures.org/wpmu/query/past-events/2-amsterdam/

/////////////////////////////////////////////////////////

Verschenen: Ippolita - The Dark Side of Google
The Dark Side of Google van Ippolita verscheen als #13 in de INC-reeks Theory on Demand. Het boek is online te lezen, als pdf te downloaden of als print-on-demand te bestellen via de de publicatiepagina: http://networkcultures.org/wpmu/portal/publication/no-13-the-dark-side-of-google-ippolita/

In The Dark Side of Google van Ippolita geeft een diepe én frisse analyse van het universum achter Google en de metadata-industrie. Google heeft zichzelf in de laatste jaren gemanifesteerd als de grote speler waar het gaat om internettoegang. We zijn in hoog tempo gewend geraakt aan de sobere, betrouwbare interface en aan de advertenties - discreet aan de zijkant van het scherm, maar altijd aanwezig. We gebruiken Google's diensten tot in de mate dat 'googelen' herkenbaar gedrag is geworden" 'Als je niet weet wat het is, dan googel je het maar!'

Eerst verschenen in het Italiaans, 2007. Engelse herziene editie (vert. Patrice Riemens), augustus 2013.

/////////////////////////////////////////////////////////

Kijk ook op

Instituut voor Netwerkcultuur Blog
http://networkcultures.org/
 
Overzicht INC Publicaties
http://networkcultures.org/publications/overview/
 
Media-archief
http://networkcultures.org/archive/
 
Geert Lovink: Net critique blog
http://networkcultures.org/geert/
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).