A.Andreas on Wed, 18 May 2011 22:12:25 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] Google monopolie slecht voor innovatie


Kan iemand mij uitleggen wat de voordelen voor 'gewone' mensen van de beoogde innovaties zijn?

Wordt de consument/afnemer/gebruiker hier beter van (sociale intelligentie, betere orientatie mogelijkheden mbt maatschappelijke thema's) of dienen de beoogde innovaties ertoe om de matktaandelen van de 'oligopoli' te vergroten en daardoor onze collectieve kennis verder te commercialiseren?

Kortom enige kritische kanttekeningen lijken mij op hun plaats

Andreas Maria Jacobs

w: http://www.nictoglobe.com
w: http://burgerwaanzin.nl

On May 18, 2011, at 18:10, Geert Lovink <geert@xs4all.nl> wrote:

http://www.scienceguide.nl/201105/google-monopolie-slecht-voor-innovatie.aspx?newsletter=212011&rel=1d395a1a-b767-4038-8c32-eea298331033

Google monopolie slecht voor innovatie

13 mei 2011 - Met meer dan 90% marktaandeel is Google de absolute monopolist in de wereld van zoekmachines. Zolang spelers als Google hun informatie over het âklikgedragâ van gebruikers niet delen, kan het bedrijf ook niet innoveren. Dat is de conclusie van het onde rzoek van CÃdric Argenton en Jens PrÃfer van Tilburg University.

In hun onderzoeksrapport 'Search Engine Competition with Network Externalities' kijken de twee onderzoekers naar het algoritme dat het zoekproces van Google en andere machines stuurt. De kwaliteit en precisie van dit algoritme is afhankelijk van de kennis die wordt opgedaan door het klikgedrag van gebruikers. De zoekmachine wordt slimmer naarmate deze meer gebruikt wordt. Omdat Google op dit moment meer marktaandeel heeft, wordt de 'voorsprong' op andere zoekmachines alleen maar groter.

Te grote achterstand

Grote merken als Yahoo en Bing kunnen de achterstand niet meer inhalen, ondanks de investeringen die zij doen om de kwaliteit van het zoekproces te verbeteren. De innovaties wegen niet op tegen het voordeel dat Google heeft van de verzamelde informatie. "Google wordt op dit moment verondersteld de beste zoekmachine te zijn omdat die de meeste gebruikers heeft. Daardoor vergaart de zoekmachine de meeste kennis over dat wat gebruikers daadwerkelijk zoeken. Wij weten niet zeker of Google wel echt een beter algoritme heeft dan zijn concurrenten", verklaart PrÃfer.

Om te zien welke zoekmachine daadwerkelijk de beste is, zou informatie over het 'klikgedrag' van gebruikers tussen de zoekmachines uitgewisseld moeten worden. De concurrentie is dan nog puur op basis van de kwaliteit van het gebruikte algoritme. Dat dwingt de bedrijven tot innovatie om hun concurrentiepositie te versterken. Deze concurrerende oligopolie moet leiden tot hogere kwaliteit van zoekresultaten en gebruikersvoordeel. "De rol van zoekmachines in ons dagelijks leven, zowel privà als zakelijk, is zo groot dat snellere innovatie een groot verschil kan maken", stelt P rÃfer.

Delen van gebruikersgevens

De US Department of Justice zou deze haast monopolistische marktstructuur aan kunnen pakken, en anders de Europese Commissie. Deze partijen ontvingen het onderzoeksrapport van de twee wetenschappers. De onderzoekers richten zich in een vervolgstudie op de juridische aspecten van het voorstel om de zoekgegevens tussen de zoekmachines te delen.

Google zou om twee redenen kunnen overgaan tot het uitwisselen van gebruikersgegevens: wanneer een antitrust autoriteit ingrijpt, zoals de US Department of Justice, of anders de Europese Commissie. Of wanneer alle zoekmachines hun zoekdata delen, wat betekent dat Google ook de data van zijn concurrenten krijgt. Het gevolg hiervan is dat de kwaliteit van Google ook verbetert, hoewel dat relatief minder zal zijn dan bij zijn concurrenten. CEO Eric Schmidt van Google verklaarde in oktober 2010 naar aanleiding van de alliantie tussen Bing en Facebook positief te staan tegenover uitwisseling van gegevens.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).