asca-fgw on Mon, 14 Dec 2009 15:41:16 +0100 (CET) |
[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]
[Nettime-nl] Privacy- Tweegesprek tussen Connie Palmen en Beate Roessler |
Privacy- Tweegesprek tussen Connie Palmen en Beate RoesslerIn samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen op woensdag 16 december 2009, 17:00 - 19:00 uur in Spui 25.
Waar liggen de grenzen van de privacy? En gelden er andere regels voor kunstenaars dan voor andere mensen, of voor de overheid? Door veranderingen in technologie en samenleving worden wij, als burger, steeds meer gedwongen om na te denken over privacy. In de tweede van een reeks gesprekken tussen een wetenschapper en een kunstenaar gaan schrijfster Connie Palmen en ethica Beate Roessler, onder leiding van journalist Wim Brands in gesprek over privacy. Zij praten over de wijze waarop zij in en door hun werk het fenomeen problematiseren en hoe het komt dat privacy als ethische kwestie weer hoog op de agenda staat.
Moderator: Wim Brands Connie PalmenIn romans als De wetten, I.M en Lucifer gebruikt schrijfster Connie Palmen feiten uit haar eigen leven of uit dat van anderen. In haar boeken gaat het over haar intellectuele zoektocht tijdens haar studentenjaren of over haar relatie met Ischa Meijer. Veel opzien baarde de roman Lucifer, die is geïnspireerd op de ‘moord' van de Amsterdamse componist Peter Schat op zijn echtgenote.
Met name haar ‘aanpak' van Lucifer heeft geleid tot kritische commentaren: Mag Connie Palmen fictie maken van een drama waarvan de nabestaanden nog onder ons zijn? Met andere woorden: schendt Connie Palmen niet de privacy van deze mensen? Connie Palmen zelf spreekt in dit verband liever over haar werk als ‘autobiofictie' en volgens haar is er van schending van privacy geen sprake: het zijn slechts ideeën die het uitgangspunt vormen voor het schrijven van een roman en dat die ideeën voorkomen uit het leven dat zij leidt is een andere zaak.
Beate RoesslerPrivacy is geen waarde op zich, maar het is van cruciaal belang voor het leiden van een autonoom leven, stelt Beate Roessler, hoogleraar Ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zij deed onderzoek naar de waarde van privacy en waarom wij die als burgers nodig hebben. De laatste jaren is Roesslers aandacht als onderzoeker verschoven naar van het belang van privacy voor de samenleving. De staat is steeds meer in staat informatie over personen uit verschillende databases te combineren en weet daardoor steeds meer over haar onderdanen. Een voorbeeld is volgens Roessler het elektronisch patiëntendossier. Zij vindt dit een gevaarlijke ontwikkeling, en staat daarin niet alleen. ‘Er zijn niet veel mensen meer die het standpunt huldigen dat de overheid in principe alles mag weten, omdat zij niets te verbergen hebben', stelde zij onlangs.
AanmeldenToegang tot deze activiteit is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via onderstaande link AANMELDEN.
Als u meerdere plaatsen wilt reserveren dient u het formulier nogmaals in te vullen.
Verwijzingen AANMELDEN www.spui25.nl Locatie Spui 25-27 1012 WX Amsterdam Bron: Organisatie SPUI25 spui25@uva.nl ______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).