hermen maat on Tue, 13 Oct 2009 13:15:43 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Tele_Trust van Karen Lancel & Hermen Maat in het Tschumipaviljoen Groningen


Tele_Trust van Karen Lancel en Hermen Maat
Van 15 oktober tot 16 november

Opening en performance donderdag 15 oktober 18.00 - 20.00 uur Hereplein Groningen

Hoe vertrouwen we elkaar als digitale 'netwerking bodies'? Moet je elkaar daarvoor in de ogen kunnen kijken? Of moet je elkaar kunnen aanraken? In Tele_Trust onderzoeken Lancel en Maat hoe we in de publieke ruimte steeds grotere transparantie eisen, terwijl we ons kwetsbare lichaam meer en meer afschermen door communicatie-technologie. Tele_Trust betsaat uit een hybride speelzone voor een kwetsbaar proces, van balanceren tussen angst en verlangen naar de ander. Op een poëtische en beeldende manier onderzoeken zij de emotionele en sociale spanning tussen zichtbaarheid en onzichtbaarheid in de publieke ruimte; tussen privacy en vertrouwen.

In TELE-TRUST functioneert het Tschumipaviljoenals als een ontmoetingsplek. Het publiek ontmoet elkaar hier in een data-sluier, die door iedereen kan worden gedragen. Dit is een lichaamsverhullende sluier waarvoor Lancel en Maat visuele elementen combineerden uit oosterse en westerse tradities. De data-sluier is zowel geïnspireerd op een monnikspij, Darth Vader en een burka, als op een ‘betrouwbaar’, krijtstrepen zakenkostuum. Op innovatieve wijze weven Maat en Lancel flexibele touch-sensoren in de stof van de data-sluier. Hierdoor is de data-sluier interactief.

Tijdens de performance op 15 oktober 18.00 - 20.00 en 11 november 18.00 - 20.00, wordt het publiek in het Tschumi paviljoen en in de Herestraat uitgenodigd deze data-sluier aan te trekken.

Tijdens de tentoonstelling verschijnen op de wanden van het Tschumipaviljoen, op een groot projectie scherm, alle portretten van deelnemers die de data-sluier dragen.

Door je gesluierde lichaam aan te raken maak je contact met het publiek om je heen, voor een uitwisseling over de vraag: ‘Moet je elkaars ogen kunnen zien om elkaar te vertrouwen?’. Je lichaam wordt daarbij een draadloze interface waarmee je onderdeel wordt van een sociaal digitaal netwerk. In Tele_Trust ontmoeten de dragers van de data-sluier en het publiek elkaar zowel fysiek als virtueel. Ze ontmoeten elkaar in een intieme audio-visuele wereld, met verhalen over schoonheid en vervreemding, over de vragen: Wie kijkt wie aan? Wie controleert wie? En met wiens lichaam?

Tijdens de tentoonstelling verschijnen op de wanden van het Tschumipaviljoen, op een groot projectie scherm, alle portretten van deelnemers die de data-sluier dragen.

Over hun portretten heen zijn verhalen te lezen van het publiek over ‘vertrouwen’. De deelnemers zien zichzelf kijken door deze verhalen heen; hun geprojecteerde blik ontmoet de ogen van het toekijkende publiek.

www.TELETRUSTlab.net, www.lancelmaat.nl

Op 27 oktober en 5 november (o.v.) organiseren Lancel en Maat in het Tschumipaviljoen, in samenwerking met multicultureel centrum Jasmijn, een Data-sluier Ontwerp Lab.


TELE_TRUST Shows 2009/2010: De Balie, Amsterdam // Eyebeam, New York // Media Lab Prado, Madrid // BANFF, Canada // RIXC, Riga // De Waag Society voor oude en nieuwe media, Amsterdam // Exposorium, VU Amsterdam // Tschumi Paviljoen Groningen // Lumineus Amersfoort, Amersfoort // V2_Instituut voor instabiele media, Rotterdam.

TELE_TRUST is ontwikkeld i.s.m. Aziz Amsterdam en V2_Lab voor onstabiele media, Rotterdam.

Met dank aan: Mondriaan Stichting – Interregeling; Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Speciale dank aan: Alex Adriaansens, ARTI research group Amsterdam, Simon de Bakker, Josephine Bosma, Mart van Bree, Annet Dekker, Lucas Evers, Marijke Hoogenboom, Eric Kluitenberg, Geert Lovink, Jan Misker, Arjen Mulder, Plancius Circle, Erwin Slegers.

Karen Lancel and Hermen Maat ontwerpen ‘ontmoetingsplekken’ voor de (semi) publieke ruimte. Deze ‘ontmoetingsplekken’ zijn performances en installaties, die zij ontwerpen als verleidelijke, visuele omgevingen. Hier nodigen de kunstenaars het publiek uit om te experimenteren en spelen, met door hun gedeconstrueerde sociale technologieën; om zo te reflecteren op hun eigen perceptie van lichaam, identiteit, community en vervreemding. Door verschillende vormen van fysieke en virtuele interactie te combineren, onderzoeken Lancel en Maat sociale systemen in een gemediatiseerde samenleving. Hun ‘ontmoetingsplekken’ tonen een hedendaagse vorm van portretkunst in een stedelijke omgeving.

Het werk van Lancel en Maat wordt internationaal getoond, onder andere in: Ars Electronica Linz, Austria // ZKM Karlsruhe, Germany // De Appel Amsterdam, NL // Transmediale Berlin, Germany // Eyebeam New York, USA // Stedelijk Museum Amsterdam, NL// Urban Screens 08, Melbourne (Aus) // ISEA 04 Finland // Biennale Villette Numerique, Paris (F) // Art Center Nabi Seoul, South-Korea // Smart Project Space Amsterdam // Second new media Art Exhibition at Millennium Art Museum Beijing, China.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).