Hoogt4 on Wed, 25 Jun 2003 17:41:45 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Hoogt4 Mailing


Dinsdag 1 juli, 20.00u, Filmtheater t Hoogt, Utrecht.
Avondprogramma Persijn Broersen en Raymond Taudin Chabot

\"I have said that before and I repeat it again and again and as long as I can speak I will speak out for that. If we do not develop ADEQUATE IMAGES we will die out like dinosaurs\" -- Werner Herzog

Krantenfotofictie tegenover documentaire realiteit. Twee korte films met inleiding door de kunstenaars Persijn Broersen en Raymond Taudin Chabot.

Voor 6x6/2 ontwikkelden Persijn Broersen en Raymond Taudin Chabot een registratie van een vergeten plek. Een stad lijkt in alle haast verlaten door haar inwoners. Een choreografie van interieurs en exterieurs van verlaten gebouwen tonen het residu van de chaos die aan de situatie is voorafgegaan. De vormgeving van de gefingeerde ramp verwijst direct naar die van de massamedia.

Op dinsdag 1 juli presenteren de kunstenaars een apocalyptisch avondprogramma in Hoogt 1, de grote zaal van Filmtheater t Hoogt. Na een inleiding met toelichting op het werk dat zij hebben gemaakt voor de serie 6x6, zullen zij twee films vertonen.

De eerste film in het programma is uit 1962 en bestaat op n shot na volledig uit stills. Hoewel elke film in essentie uit stilstaande beelden is opgebouwd, wordt in dit werk de grens tussen fotografie en cinematografie overschreden. Deze radicale korte film is een melancholieke science-fiction vertelling, en vormde een grote inspiratiebron voor de Amerikaanse film \'12 Monkeys\'.
Na de Derde Wereldoorlog is de aarde door nucleaire vervuiling onbewoonbaar geworden. Overlevenden van de ramp scharrelen als ratten rond in ondergrondse bunkers. Wetenschappers voeren bizarre experimenten uit op weerloze gevangenen. Ze geloven dat het geheugen gebruikt kan worden om door de tijd te reizen, en laten de hoofdpersoon terug en vooruit in de tijd reizen om eten, medicijnen en energie te vergaren voor de gevangenen. De film roept vragen en discussie op over compositie, de essentie van film en narrativiteit, maar ook over het geheugen. De opbouw vanuit stills lijkt namelijk op de constructie van onze visuele herinneringen, en streeft niet naar de illusie van echte beweging, zoals films gebruikelijk doen.

Tenslotte vertonen Broersen en Taudin Chabot een documentaire die zich afspeelt tijdens de oliebranden in Koeweit. Dit overweldigende anti-oorlogs manifest toont in prachtige beelden, die worden begeleid door een sterke soundtrack, de ravage in Koeweit na de Golfoorlog. De film werd in 1992 gemaakt en geeft een apocalyptische visie op de hedendaagse wereld. De stilistisch uitgebalanceerde documentaire biedt de kijker een blik op het verwoeste landschap, maar laat tevens de Amerikaanse brandweermannen zien die de brandende bronnen aan het blussen zijn. Aangrijpend zijn ook de korte gesprekken met overlevenden van de oorlog. De filmmaker treedt op als voice-over, al spreken de verbijsterende beelden in deze film veelal voor zich.

Dinsdag 1 juli om 20.00 uur. Filmtheater t Hoogt, Hoogt 4 Utrecht.
Reserveren: 030 2328388 of info@hoogt.nl
Meer informatie: 030-2312216 of mail hoogt4@hoogt.nl
Contactpersonen: Petra Orthel en Sabine Niederer
www.hoogt4.nl

Bekijk nu het online archief van 6x6/1 A.P. Komen en Karen Murphy, gemaakt door NPS Flyer op http://www.omroep.nl/nps/flyer/kunst/6x6.html

hoogt4/6x6 wordt financieel gesteund door:
Mondriaan Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, Fentener van Vlissingenfonds en K.F. Heinfonds.
Hoogt4 bedankt:
Audio design, MEERtv, NPS Flyer www.nps.nl/flyer, Stadsschouwburg Utrecht.______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (grootveld@nrc.nl).