Graag breng ik u de volgende concerten van het SJU Jazz Festival onder de
aandacht:
vrijdag 27 april: World Saxophone Quartet, Anton Goudsmit Project, Jim
Black AlasNoAxis
zaterdag 28 april: Vandoorn Strings Only, Chris Potter Group, Greg
Osby-Mark Turner Sextet feat. Franco Ambrosetti
zondag 29 april: Steven Bernstein's Sex Mob, Joey Baron's Killer
Joey
Alle concerten zijn in Muziekecntrum Vredenburg. De avonden beginnen om
20.00 uur.
Informatie via:
www.sjujazz.nl
of www.vredenburg.nl Reserveringen: 030-2314544
Bonusconcert: donderdag 3 mei: AALY Trio + Ken Vandermark op het SJU Jazzpodium.
Vriendelijke groet, Marcel Kranendonk
programmeur SJU Jazz Festival & SJU Jazzpodium
1. Frances-Marie Uitti (VS, cello) en Joel Ryan (VS, live-elektronica) 20.30-21.30 uur, Theater Kikker, Ganzenmarkt 14 Utrecht
De Amerikaanse celliste Frances-Marie Uitti, die inmiddels alweer jaren in Amsterdam woont, behoort tot de belangrijkste hedendaagse instrumentalisten. Uit ontevredenheid over de harmonische mogelijkheden van de cello, experimenteerde Uitti met het spelen met twee stokken tegelijk.Ze is wereldberoemd om de wijze waarop ze de klankmogelijkheden van de cello onderzoekt en befaamd is haar pionierswerk in het spelen met twee strijkstokken tegelijk (in één hand). Hiermee maakt ze van de cello een polyfoon instrument, ze kan tegelijkertijd meerdere combinaties van snaren bespelen. Uitti maakte tientallen cd’s en componisten als Luigi Nono, Luis Andriessen en Gyorgy Kurtag schreven composities speciaal voor haar. Tevens werkte ze samen met uiteenlopende figuren als filmmaker Frank Scheffer, accordeoniste Pauline Oliveros en geluidskunstenaar Scanner. Meest kenmerkend voor haar speelwijze is de zee van boventonen. De gehele ruimte vult zich geleidelijk met klank. Je zou het kunnen omschri
jven als een vorm van anti-acrobatiek; virtuoos op een manier die tegen alle conventies ingaat (Jacqueline Oskamp-Volkskrant).
Tijdens Rumor speelt ze samen met Joel Ryan, Digital Signal Procesing-pionier van het eerste uur. Hij is onderzoekerbij STEIM in Amsterdam, ontwerper van geluidssoftware en digitale muziekinstrumenten en docent bij de afdeling Sonologie van het Haags Conservatorium. Hij zal de klanken van Uitti live en in ‘real time’ elektronisch bewerken.
2. Plan Kruutntone (Nederland)
Hansko (gitaar, banjo, raar fluitje, stem), Bas ( contra-bas, trombone), Rick (drums, klarinet)
Joris (sax, samples, klarinet), Herr Doktor Klug (basklarinet), Volken (tuba, trompet)
21.45-22.45 uur Ekko, Bemuurde Weerd Wz. 3, Utrecht
Plan Kruutntone zoekt op de nieuwe cd ‘Gelijktijdigwiel’ naar een nieuwe vorm van volksmuziek, voor het vreemde Europa van nu. Zijn er op het eerste gehoor vooral overeenkomsten met de polderfanfarepunk van De Kift, Plan Kruutntone wortelt toch veel meer in de dwarse jazz, zigeunermuziek en Beefheartblues. Ze spelen ‘stukken met een slepende onverzettelijkheid, als rubberlaarzen die door de zuigende klei baggeren’(Peter Bruyn-UN). Dit oer-Groningse ‘kleiconcept’ gaat gepaard met een Oost-Europees gevoel van ‘sehnsucht’ en dronkemansverdriet. In de teksten klinkt het werk van Slauerhof door. Plan K knarst en wrikt en prikt venijnig zoals in ‘Volkslied voor een verlopen natie’ dat zwalkt tussen vlammend verzet en berustend verdriet.
Met gitaar, contrabas, tuba, trombone, klarinet, drums, sax en sampler scheppen ze inderdaad hun eigen volksmuziek: een ideale kruisbestuiving van Groninger blues, Oost-Europese volksmuziek, rock en impro-jazz. Gonzo Circus noemde Gelijktijdigwiel een ‘tijdloos en monumentaal meesterwerk’.
3. ZU (Italië) Roy Pace (trompet), Massimo Pupillo (bas), Jacopo Battaglia (drums), Thomas Mai (saxen)
22.45-24.00 uur Theater Kikker Ganzenmarkt 14 Utrecht
De afsluiter van de avond belooft een heftige te worden. Het Italiaanse ZU combineert het beste van de avant-garde jazz en hard-core en metal (maar dan zonder gitaren!). Ornette Coleman meets NoMeansNo, Albert Ayler meets The Ex, Charlie Parker meets The Ruins. Na uitgebreide tournees met genoemde bands en aan de vooravond van een nieuwe serie optredens met The Ex is ZU op Rumor te zien.
ZU heeft een gejaagd en rusteloos geluid, de groep is steeds op zoek naar onontdekte ritmes en melodieën en speelt alsof ze van de duivel bezeten is. Alles lijkt constant in beweging. Agressie en lichtvoetigheid, kaleidoscopische ritmes met abrupte overgangen, en prachtig intens samenspel tussen trompet en sax, het gaat hand in hand. Blikvanger is trompettist Roy Pace die schitterde in het Ex-Orkest maar ook bandlid is van Manu Chao en Mau Mau.
Rumor is een onregelmatig plaatsvindende festivalavond voor avontuurlijke muziek, nieuwe muziek op het grensvlak van pop, jazz en gecomponeerde muziek. De formule voor Rumor 20 bestaat uit 3 concerten, op 2 locaties voor 1 entreeprijs. Tussen de concerten moet er gewandeld dan wel gefietst worden. Haast is niet nodig, er is voldoende tijd voor een verplaatsing
Rumor 20, 3 concerten, 2 locaties, 1 entreeprijs (alleen passe-partout mogelijk!)
Passepartout: fl.17,50/fl.15,- (CJP-, Student-, U-Pas)
Info en reserveren: 030 2382080 / StichtingRumor@hetnet.nl Gereserveerde kaarten dienen voorafgaand aan het eerste concert tussen 20.15 en 20.30 uur bij Theater Kikker te worden opgehaald.
Met dank aan:Theater Kikker, EKKO, Fonds voor de Podiumkunsten, Provincie en
Gemeente Utrecht, Thuiskopiefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, KF
Heinfonds, Elise Mathildefonds.
*als u geen mail meer wenst te ontvangen stuur dan een e-mail terug ovv ‘geen mail meer’
*als u geen post meer wenst te ontvangen, maar wel per e-mail op de hoogte wil blijven van de activiteiten van Rumor stuur dan een e-mail terug ovv ‘geen post meer’
Met vriendelijke groeten, namens Rumor, Theus Zwakhals