disenso on 23 Mar 2001 15:26:00 -0000


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] MKZ - complottheorie of realiteit


MOND EN KLAUWZEER - COMPLOTTHEORIE OF BITTERE NEOLIBERALE REALITEIT ?
 
Het lijkt dat men na de laatste WTO-top nu eindelijk de oplossing hebben gevonden voor enerzijds al die niet te controleren en opstandige boeren en anderzijds voor de absolute controle en dominantie over de voedingsmiddelenindustrie.
Liet men eerst de veestapel halveren vanwege het mestoverschot, vervolgens bood men oprotpremies voor het stoppen van boerenbedrijfschap. Leek er voor deze maatregelen nog enige clementie te bestaan met betrekking tot milieuproblematiek, nu fronst men van links tot rechts de wenkbrauwen, rijzen er van jong tot oud vraagtekens over de dagelijkse dierenmoord.
Wat te denken over virussen en ziekten bij mensen die men in andere landen niet zou willen hebben. Gaan we straks op een zogeheten humane wijze afscheid nemen van deze mensen, omdat zij virussen zouden kunnen overbrengen ?
Is dit de absolute realiteit van George Orwell's 1984, waarbij diverse internationale organisaties, zoals o.a. de WTO, uiteindelijk via de neoliberale doctrines wereldwijd de dominatie hebben over de markt van vraag en aanbod, en met name het aanbod en daarmee de vraag bepalen.
Worden wij na het uitroeien van de veestapels geconfronteerd met het dominante aanbod van gecontroleerde voedingsmiddelen uit het buitenland ? Is dit de weg om een aanvaardbare consensus te creeeren rond genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen ? Wie zal het zeggen ?
Zaak en realiteit blijft dat men de veestapel en de bedrijven nu onder controle kan krijgen en daarmee vanuit hun visie een markt bepaalt is. Zoals op diverse terreinen een markt voor ons inmiddels bepaalt is. TV, kleding, muziek, huizen, er is maar weinig waar men nog een werkelijk persoonlijke visie en levenstijl op na mee kan houden. De rest is lifestyle en reeds ver van tevoren bedacht en aangeboden.
Is dit Fukuyama's eindpunt, dwz is er na het neoliberalisme niets meer ? Is het neoliberalisme de absolute eindoverwinnaar ?
Laten we hopen dat de neoliberale hebzucht zo ver gaat dat men elkaar via de beurs afslacht.
De kleine particuliere beleggers leggen nu het loodje, maar de grootten verdienen dagelijks ten koste van hen nog steeds miljoenen, zij verdienen het tenonder te gaan aan het hebzuchtvirus.