Kees Brienen on 26 Jan 2001 20:27:18 -0000


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Cinema Digitaal / Dot Nu / VIP-club: 2 februari 2001.Beste lezer,

Niet alleen Cinema Digitaal beleeft een nieuwe aflevering, ook Dot Nu is present met een presentatie van het SULPHUR PAKKET, waarover u hieronder meer informatie kunt lezen), alsook Paradiso's VIP-club, het vrijdagse thuislab voor draaitafelkunsten. Reden genoeg om te spreken van een totaalprogramma: met onderling sterk contrasterende elementen die op vrijdag 2 februari niettemin alles met elkaar te maken hebben.

Beste filmliefhebber,

Nog tijdens het filmfestival van Rotterdam presenteert Cinema Digitaal i.s.m. het Filmmuseum de hoofdprijswinnaar van het festival van Venetië 2000:

“THE CIRCLE”-Jafar Panahi


“One day I noticed a small article in the newspaper: ‘A woman committed suicide after killing her her two daughters’. There was nothing about the reasons behind the crime or suicide. Perhaps the newspaper did not see any need, since in many communities, woman are most deprived. Their freedom is limited to the point it seems as if they are in a big prison. This is not only true for a particular class of woman but for all of them. As if each woman could replace another in a circle, making them all the same”. – Jafar Panahi in de catalogus van het filmfestival van Venetië.

Jarenlang oorlog voerend en veel meer dan een flink vat olie lijkt Iran niet te exporteren. Het is dan ook wonderlijk dat er in dit land een filmcultuur leeft die met geen ander land te vergelijken is. De Iraanse Cinema heeft een dermate belangrijke en interessante invloed op onze moderne filmcultuur dat ik geneigd ben hoofdletters te gebruiken. Amerikaanse prijzen voor Iraanse films lijken voorlopig nog uitgesloten maar ik ben blij u te kunnen melden dat de regisseur van de film die Cinema Digitaal u wil geven zo’n beetje alle grote Europese prijzen in de wacht heeft gesleept waaronder de hoofdprijs in Locarno, Cannes en Venetië.

Jafar Panahi is 40 jaar oud, studeerde aan het Teheran College of Cinema and Tv en was regie-assistent van Abbas Kiarostami bij de film ‘Through the Olive Trees’. In zijn prijswinnende films: ‘The White Balloon’ (1995) en ‘The Mirror” (1997) verbergt hij zijn uitspraken nog door ze door kinderen te laten uitspreken. The Circle is volgens de regisseur een artistiek volwassenere film, niet over criminelen tussen gevangenismuren maar over slachtoffers in een sociale realiteit. In eerste instantie kon het strenge Iraanse systeem deze confrontatie niet aan, maar later werd er voor de vertoning toch toestemming gegeven. Vanuit ons perspectief is het moeilijk de film niet te zien als een product van de veranderende politieke en sociale situatie….

Plaats: Paradiso
Programma: Cinema Digitaal, Dot Nu, VIP-club
Datum: vrijdag 2 februari 2001
Aanvang: 21:00 uur, zaal open: 20:30 uur
Entree: fl. 17,50 incl. lidmaatschap


Wij hopen dat u bij deze voorstelling aanwezig kunt zijn, mocht dat niet lukken, dan is ‘the Circle’ vanaf 15 februari te zien in Rialto.

Na het filmprogramma presenteert DOT NU:

SULPHUR PAKKET.

Dot Nu is de nieuwe programmaserie voor elektronische muziek en digitale beeldvertoningen, en dan met name de combinatie van die twee:

SULPHUR is de naam van de uitgeverij die ongeveer anderhalf jaar geleden werd gestart door Robin Rimbaud uit Londen, als Scanner beter bekend als maker van elektronische muziek -zowel zelfstandig als ‘toegepast’. Op Sulphur verschenen opmerkelijk cd’s van onder meer Stephen Vitielo, Simon Fisher Turner en van (de voordragende) schrijver Jeff Noon, die een samenwerking aanging met muzikant David Toop.

Tijdens Dot Nu op vrijdag 2 februari is de beurt aan Robin Rimbaud zelf, onder de naam Scannerfunk; aan Michael Wells, die aan zal treden als dj, en aan de beeldregisseurs van het vormgeverscollectief D-Fuse. Als Scannerfunk maakte Rimbaud onlangs een opmerkelijk funky getoonzette cd (‘Wave of Light by Wave of Light’), waar zijn live optreden een weerslag van zal vormen. Michael Wells maakte op Sulphur een cd (‘Out is In’) onder de naam S.O.L.O., waarop zwierige instrumentals zijn te horen -van zowel elektronische als akoestische aard. De beeldregisseurs van D-Fuse zullen aantreden met begeleidend, alsook zelfstandig beeldmateriaal. D-Fuse is een vormgeverscollectief dat grafisch ontwerp, webvormgeving, video, film en fotografie combineert.

De optredens van de Sulphur-artiesten zullen op internet live worden gestreamd via Fabchannel. Robin Rimbaud zal als Scannerfunk live optreden op woensdag 24 januari in VPRO’s Club Lek, uitzending via radio 3 -alsmede via internet. Het optreden van Scannerfunk komt tot stand in samenwerking met Boudisque Records. Nadere informatie via www.fabchannel.com, www.3voor12.vpro.nl, www.boudisque.nl, www.sulphurrecords.co.uk

programma-informatie:
Paradiso, vrijdag 2 februari 2001
entree Fl. 17,50 incl. lidm.
zaal open 20.30 uur, einde 05.00 uur

globaal tijdschema:
21.00-23.00 Cinema Digitaal
23.00-02.00 Dot Nu
02.00-05.00 VIP Club

Wij hopen dat u even enthousiast bent, en dat wij u vrijdag 2 februari mogen verwelkomen.

Met vriendelijke groeten van Jan Hiddink & Kees Brienen.______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).